Bloesemblog

4 juni 2022ย 

Een aantal stappen verwijderd van mijn voordeur groeit deze ๐“‡๐“Š๐“Œ๐‘’๐’น๐“‡๐’ถ๐“‹๐’พ๐“€ (ofwel: Wild oat).

Waar word ik het meest gelukkig van in het leven? Wat geeft mij รฉcht voldoening? Waarom blijf ik zoekende zonder te vinden wat ik zoek? Waarom voel ik me zo ontevreden over mijn leven?

โ€ Wanneer je het antwoord op deze vragen niet weet, kan het zijn dat je in een sessie intuรฏtief ๐“‡๐“Š๐“Œ๐‘’ ๐’น๐“‡๐’ถ๐“‹๐’พ๐“€ kiest.

โ€ Weten welke levenskeuzes of doelen bij je passen hangt samen met het luisteren naar je gevoel. Soms laten we ons meeslepen in onze keuzes door maatschappelijke normen en waarden, zonder ons af te vragen of het ook is wat wij zelf van binnen willen. Soms volgt iemand als vanzelf de normen die gelden vanuit de familie. Vanuit een gedachte om bijzonder te willen zijn, of iets uitzonderlijks te willen doen, kunnen we soms ook ons binnenste gevoel niet meenemen in een keuze. Iemand blijft dan ondanks succesvol te zijn toch ontevreden over het leven. Het geeft dan geen diepere vervulling.

โ€ Soms blijft iemand dan zoeken naar iets in de breedte: weer een nieuwe baan, een nieuwe relatie, nieuwe mensen, een nieuwe cursus, nieuwe prestatie die je kunt leveren, in de hoop dat dit wel die echte vervulling geeft. Dit kan heel lang doorgaan. Het is het verlengde stuk van de adolescent die uitzoekt wie hij is en wat hij wilt neerzetten in het leven door van alles te gaan proberen. Als volwassene kunnen we hier ook in vervallen. Iemand legt zich dan bijvoorbeeld niet helemaal โ€˜innerlijkโ€™ vast aan een doel in de diepte, maar leeft vooral in de breedte, en is โ€˜zoekendโ€™. De energie wordt versnipperd. Iemand is dan bang dat het leven saai wordt als je, je meer op รฉรฉn ding richt. Ook kan iemand het moeilijk vinden dat een volmondige โ€˜jaโ€™ betekent dat er sprake is van een โ€˜neeโ€™ voor andere zaken. Uiteindelijk maakt het openhouden van alle opties vaak moedeloos en kan het voor frustratie en verveling zorgen.

De energie van ๐“‡๐“Š๐“Œ๐‘’ ๐’น๐“‡๐’ถ๐“‹๐’พ๐“€ helpt je beter te voelen welke richting in het leven jou het meeste voldoening geeft. Het helpt om je innerlijk vast te durven leggen en naar je gevoel te luisteren. Het helpt je om volmondig โ€˜jaโ€™ te zeggen.

28 mei 2022

โ€œTja, daar moet ik nu eenmaal mee leven..โ€

โ€œHet heeft toch geen zinโ€ฆโ€

โ€œWaar doe ik het voorโ€ฆ?โ€

โ€œEr valt toch niets aan te veranderenโ€ฆโ€

โ€ Deze dingen kunnen gedacht worden door iemand die zich mat, leeg of lusteloos voelt. Een negatieve uitkomst wordt bij voorbaat al geaccepteerd. Dit is een centraal thema bij de bachbloesem ๐’ฝ๐‘œ๐“ƒ๐’น๐“ˆ๐“‡๐‘œ๐‘œ๐“ˆ, die ik deze week zo mooi zag bloeien in het Arboretum.

โ€ Acceptatie is helpend wanneer het gaat om zaken waar je geen invloed in hebt. Maar, soms ziet iemand de eigen mogelijkheid tot positieve invloed over het hoofd. De situatie wordt geaccepteerd als โ€˜lotโ€™, al voordat de mogelijkheden tot positieve invloed zijn verkend of uitgeprobeerd. Er wordt namelijk daadwerkelijk geloofd dat het geen zin heeft. Er is daarom weinig tot geen initiatief. Iemand is dan mogelijk onverschillig en ervaart weinig levenslust.

โ€ Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Een mogelijke oorzaak kan samenhangen met het psychologische begrip โ€˜hechtingโ€™. Als jong kind ben je voor je overleving afhankelijk van je ouders. Je kunt jezelf nog niet voeden en je kunt nog niet zelf je emoties verwerken. Je hebt je ouders dus nodig voor verzorging, bescherming, troost en liefde. Als een kind langdurig huilt zonder dat ouders hierop reageren, dan blijft de negatieve situatie (zoals honger, ongemak, pijn) voortduren. Het kind heeft dan enkel de mogelijkheid om passief de negatieve situatie te ondergaan.
Het kinderbrein ontwikkelt zich door associaties die worden vastgelegd. Deze dienen als basis voor het verdere en dus ook volwassen leven. De associatie die in het brein wordt verankerd bij het niet reageren van ouders is : โ€œMijn gedrag heeft geen invloedโ€. Bij vervelende situaties in het volwassenleven, wordt deze basis-associatie weer โ€˜actiefโ€™. De persoon denkt dan: โ€œHet heeft toch geen zinโ€. De volwassene reageert nog vanuit de basis-associatie die hoorde bij het jonge kind.

โ€ De energie van de bachbloesem ๐’ฝ๐‘œ๐“ƒ๐’น๐“ˆ๐“‡๐‘œ๐‘œ๐“ˆ is helpend in het proces van het laten ontstaan van nieuwe helpende associaties. ๐ป๐‘œ๐“ƒ๐’น๐“ˆ๐“‡๐‘œ๐‘œ๐“ˆ ondersteunt om je eigen invloed weer te zien, daar waar je dit nu als volwassene wel hebt.

22 mei 2022

Deze mooie stervormige bloesem Star of Bethlehem / ๐“‹๐‘œ๐‘”๐‘’๐“๐“‚๐‘’๐“๐“€ zag ik vlakbij het strand van Hoek van Holland. De bachbloesem ๐“‹๐‘œ๐‘”๐‘’๐“๐“‚๐‘’๐“๐“€ is helpend bij vastzittende energie (shock) als gevolg van een heftige gebeurtenis.

โ€ Soms gebeurt er iets in ons leven dat zo groot is, dat we het niet kunnen/willen bevatten. De bijhorende emotie (bijvoorbeeld angst of verdriet) is te groot om op dat moment te kunnen verwerken. Vanuit een overlevingsinstinct kan het lichaam dan reageren met โ€˜shockโ€™, dissociatie of een โ€˜freeze-responseโ€™. De verwerking van de emoties wordt stilgezet, zo ook op energetisch niveau. De energie van het moment stopt met stromen. Er is een energieblokkade. Het is een overlevingsmechanisme om niet geheel overspoeld te worden en โ€˜door te kunnen gaanโ€™. Vaak wanneer iemand daarna in rustiger vaarwater komt, wordt de emotie alsnog (in stappen) verwerkt. In andere gevallen gebeurt dit niet en kan iemand vastlopen of allerlei (onverklaarbare) emotionele en lichamelijke klachten krijgen.

โ€ Freeze-response, dissociatie en trauma zijn mij niet vreemd, zowel vanuit eigen persoonlijke ervaring, als vanuit mijn eerdere werk. Tot 2 jaar geleden werkte ik als medisch pedagogisch zorgverlener op de Kinder Intensive Care. Trauma was hierbij een terugkerend thema in de begeleiding aan kinderen en ouders. Trauma is het onderwerp binnen psychologie dat mij het meest raakt. Als je met diepe pijnlijke gevoelens zit die moeilijk zijn om te voelen, kan het fijn zijn als iemand in kalmte en stevigheid naast je kan staan en jou de ruimte geeft hiervoor.

Misschien heb je iets meegemaakt wat je diep heeft geraakt en wil je graag een volgende stap zetten in de verwerking van een gebeurtenis. Ik kijk hierin graag samen met jou mee, wat passend is bij jou en wat jou hierin helpt. Je bent meer dan welkom om een sessie te boeken.

Mooie boeken over trauma die je inzichten kunnen geven zijn: โ€˜traumasporenโ€™ / โ€˜the body keeps scoreโ€™ en: โ€˜de tijger ontwaaktโ€™ / โ€˜waking the tigerโ€™.

6 mei 2022

In Arboretum Oostereng, zag ik deze ๐’ท๐‘’๐“Š๐“€ in bloei. De bachbloesem ๐’ท๐‘’๐“Š๐“€ helpt bij ergernissen en oordelen over anderen. Een mooie reden om wat te schrijven over het gedachtegoed van psychiater en psycholoog Carl Jung rondom dit thema.

โ€ Mensen kunnen bij van alles irritatie voelen. Toch ergert niet iedereen zich aan hetzelfde. Bepaald gedrag van anderen vind je niet ok, maar haal je je schouders bij op. Of je zegt er kalm wat over. Bij ander gedrag dat je niet โ€˜okโ€™ vindt, laaien emoties in korte tijd op. Waarom irriteer je, je aan sommige dingen en andere dingen niet? Waarom kun je, je irriteren aan bepaald gedrag maar iemand anders die datzelfde gedrag meemaakt niet? Waar je, je aan stoort is vaak heel persoonlijk. Het zegt dus ook iets over jou. Irritatie kan daarom een mooi middel zijn om jezelf beter te begrijpen.

โ€ Irritatie kan volgens Jung twee dingen betekenen:

1. Het gedrag waaraan je je ergert, bezit je zelf ook in bepaalde mate, maar doordat je het zo sterk afkeurt, zie je dit gedrag niet in jezelf. Of:

2. Het gedrag waaraan je, je ergert laat jij zelf te weinig zien. Het zou helpend voor je zijn deze eigenschap zelf meer te hebben.

Zo kun je bijvoorbeeld irritatie voelen bij iemand die zich dominant opstelt door bepalend te zijn naar anderen. Mogelijk ben je zelf op een bepaalde manier ook dominant maar wil je dat niet toegeven aan jezelf (1). Of, jouw sterke afkeer tegen dominant gedrag zorgt er voor dat jij te veel het tegenovergestelde laat zien. Je laat bijvoorbeeld (af en toe) over je heen lopen (2).

โ€ Vaak is het dan ook zo dat er een link is met een nare ervaring. Bijvoorbeeld als je als kind veel last hebt gehad van een dominante overheersende houding van iemand, kun je een tegenreactie krijgen: โ€œzo word ik nooitโ€ โ€œik ben beter dan dat!โ€. Je ziet dan niet wanneer je zelf onbedoeld dominant bent, omdat je รฉcht niet zo wilt zijn. Het is jouw blinde vlek (1). Of je houdt je zelf zo in, dat je jezelf te veel wegcijfert om maar niet โ€˜dominantโ€™ te zijn (2).

In beide gevallen is dominant gedrag een trigger voor jou en kun je hier dus last van hebben. In beide gevallen mag je dan erkennen dat het gedrag niet op zichzelf goed of slecht is, maar het passend dient te zijn bij de situatie en in balans hoort te zijn.

โ€ Ook helpt het om de onderliggende emotie te zien en ruimte te geven. Dus, in dit voorbeeld: het verdriet rondom de nare ervaring waarin iemand anders dominant was. Mijn (eigen) ervaring is dat irritatie kan verdwijnen in toekomstige gelijksoortige situaties, na het ruimte geven aan de onderliggende emoties.

Om meer inzicht in jezelf te krijgen zou je dus een tijd lang kunnen nagaan welk gedrag in een ander irritatie oproept. De energetische eigenschappen van ๐’ท๐‘’๐“Š๐“€ helpen je in dit proces. Het helpt je om milder te gaan kijken naar jezelf en naar anderen.

ย 

30 april 2022

โ€œ๐˜™๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜น, ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜บ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ด ๐˜ต๐˜ฐ ๐˜ฃ๐˜ฆ ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฑ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฆโ€

Vorig weekend heb ik de mooie omgeving van de blauwe kamer verkend. Vlakbij het water zag ik deze mooie boom met daarachter het uitzicht op het water waar meerdere kikkers aan de kant zaten. De bloesem van de Iep (๐“‹๐‘’๐“๐’น๐’พ๐‘’๐“… of elm) is een van de 38 Bachbloesems die tijdens de sessies gekozen kunnen worden voor jouw eigen persoonlijke flesje.

โ€ De essentie van ๐“‹๐‘’๐“๐’น๐’พ๐‘’๐“… is verantwoordelijkheid. Soms zijn we heel goed in staat allerlei verantwoordelijkheden aan te kunnen en zijn we een houvast voor anderen. ๐’ฑ๐‘’๐“๐’น๐’พ๐‘’๐“… helpt bij de keerzijde hiervan. Namelijk het vergeten dat je daarbij ook jezelf rust mag gunnen. Je mag vertrouwen dat het hetgeen waar je, je zo voor inzit, goed komt. Ook als je even tijd voor jezelf neemt. Naast al de mooie dingen die je krachtig doet, ben je ook gewoon mens en mag je naar je grenzen luisteren.

โ€ Wanneer je ๐“‹๐‘’๐“๐’น๐’พ๐‘’๐“… kiest in een sessie ten aanzien van jouw thema/vraag, dan geeft dit aan dat je, je mogelijk tijdelijk machteloos of onbekwaam voelt, terwijl je je verantwoordelijkheden eigenlijk prima aankunt. Dit kan bijvoorbeeld door een opstapeling van verantwoordelijkheden, waardoor je gaat denken dat je deze niet aankunt. Je denkt bijvoorbeeld: โ€œWaar moet ik beginnen?โ€. โ€œDit is te veel!โ€ โ€œGaat het wel goedkomen?โ€. Of wanneer je te veel doorzet, en jezelf te weinig rust gunt.

โ€ De energetische eigenschappen van ๐“‹๐‘’๐“๐’น๐’พ๐‘’๐“… helpen je om jouw verantwoordelijkheden weer in perspectief te zien. Je kunt (weer) krachtig doorzetten, samengaand met momenten van rust voor jezelf.

11 april 2022

Dit weekend was ik in het Arboretum. Na van het mooie uitzicht vanaf de Wageningse Berg genoten te hebben, zag ik een grote boom in bloei met heldere kleuren. Het bleek crab apple (๐“Œ๐’พ๐“๐’น๐‘’๐’ถ๐“…๐“…๐‘’๐“) te zijn.


โ€ ๐’ฒ๐’พ๐“๐’น๐‘’๐’ถ๐“…๐“…๐‘’๐“ staat voor innerlijke zuiverheid en (gevoel van) orde. Deze bloesem wordt in een sessie vaak intuรฏtief gekozen wanneer een persoon erg sensitief is. Een hoogsensitief persoon kan tot in detail onzuiverheid voelen en zal deze dan ook willen herstellen. Er is een verlangen naar zuiverheid, geordendheid en perfectie.

โ€ Bij onbalans is er een grote focus op een onzuiverheid of imperfectie. Er is dan een grote (emotionele) reactie op een detail. Bijvoorbeeld bij een klein puistje in het gezicht of kleding die niet gesorteerd is op kleur, of een huiskamer die niet 100% spik en span is. Door deze focus gaat veel energie naar het ongemak en het tenietdoen van deze kleine imperfecties. Dit gaat ten koste van andere waardevolle zaken waaraan energie besteed kan worden. Een voorbeeld hiervoor is als een ouder zo gefocust is op een schoon en ordelijk huis, dat een kind weinig ruimte krijgt om te spelen.

โ€ In het te veel streven naar perfectie/zuiverheid kun je ook ongemak gaan voelen bij hele โ€˜aardseโ€™ natuurlijke zaken, zoals het eigen lichaam. Zo kan het te veel streven naar zuiverheid ook samenhangen met moeilijkheden omtrent seksualiteit, bijvoorbeeld wanneer het eigen lichaam als onzuiver/imperfect wordt gezien. Het ideaalbeeld van zuiverheid is dan niet realistisch. Normale zaken worden als imperfecties gezien. Deze hoge standaard heeft dan een innerlijk onprettig gevoel als gevolg.

โ€ Als reactie op het onprettige gevoel van onzuiverheid/imperfectie worden soms uiterlijke handelingen uitgevoerd ter compensatie. Iemand hoopt daarmee het innerlijke gevoel van imperfectie/onzuiverheid te kunnen laten verdwijnen. Bijvoorbeeld door veelvuldig handen wassen, poetsen of continu mondspray gebruiken.

โ€ De energetische eigenschappen van de bloesemremedie ๐“Œ๐’พ๐“๐’น๐‘’๐’ถ๐“…๐“…๐‘’๐“ ondersteunen innerlijke zuiverheid die al in je zit, waarbij je oog blijft houden voor een ideaal dat realistisch en in het grote geheel helpend is.

13 maart 2022

๐˜ž๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ด, ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ญ๐˜ช๐˜จ๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ ๐˜ฑ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ โ€“ Eckhart Tolle

De bloesem ๐“€๐‘’๐“‡๐“ˆ๐“…๐“‡๐“Š๐’พ๐“‚ zag ik vorige week donderdag bij het water van de Bisonbaai met zijn mooie schitteringen in de zon!

โ€ Wanneer je energiesysteem niet volledig stroomt door een opstapeling van niet-geuite emoties, dan is de kans groot dat je intuรฏtief de Bachbloesem ๐“€๐‘’๐“‡๐“ˆ๐“…๐“‡๐“Š๐’พ๐“‚ kiest. Soms kiezen we onbewust voor een andere emotie om niet de emotie te hoeven voelen die veel pijnlijker is. Dit is een beschermingsmechanisme. Zo zit onder boosheid vaak een verdriet. Boos dat een ander jou niet begrijpt, kan bijvoorbeeld voortkomen uit verdriet dat je je eenzaam voelt.

โ€ Emoties die niet in je lijf gevoeld worden, kunnen gezien worden als een bal die je onder water houdt. In het begin zorgt dit niet voor problemen. Soms is het ook helpend een emotie even โ€˜te parkerenโ€™. Maar de energie die het kost om deze bal langdurig onder water te houden, gaat je op de langere termijn uitputten. Zeker als er meer emoties bijkomen, voert dit de druk op. Op dit moment kunnen angsten ontstaan over wat er gebeurt als je ontspant. Je kunt dan de angst hebben om โ€˜door te draaienโ€™. Dit kan ook samengaan met een angst om iets te doen wat je niet wilt. Naar een ander, of naar jezelf. Als je de bal onder water blijft duwen tot je niet meer kunt, schiet de bal uiteindelijk met grote kracht omhoog. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een woede-uitbarsting.

โ€๐’ฆ๐‘’๐“‡๐“ˆ๐“…๐“‡๐“Š๐’พ๐“‚ bevat de energetische trilling die jou helpt om opgekropte emoties rustig naar boven te halen en te doorvoelen, zodat het niet tot een uitbarsting hoeft te komen. Je energie gaat weer stromen. Je voelt de emotie, en daarna ebt de emotie weg. Het zorgt voor een gevoel van openheid en kalmte in jezelf. De kracht die je inzette om te onderdrukken, komt nu tot jouw beschikking!

โ€ Deze Bachbloesem kan net als alle andere Bachbloesems ook ingezet worden voor kinderen. ๐’ฆ๐‘’๐“‡๐“ˆ๐“…๐“‡๐“Š๐’พ๐“‚ wordt bij kinderen vaak ingezet bij bijvoorbeeld driftbuien.

28 dec 2021

De dikste wilgen. Dat stond op het bordje op een wandelpad bij het gelders eiland. Een mooie aanleiding om stil te staan bij de Bachbloesem ๐“Œ๐’พ๐“๐‘”. ๐’ฒ๐’พ๐“๐‘” staat voor eigen verantwoordelijkheid nemen en het hebben van helpende gedachten. ย 

โ€ Kies je voor ๐“Œ๐’พ๐“๐‘” in een sessie, dan betekent dit, dat je verantwoordelijkheid wilt nemen bij hetgeen waar je tegenaan loopt. Je wilt vanaf nu zelf het onderwerp worden van de oplossing. Misschien voel je je al een tijd somber, verbitterd of teleurgesteld. Hierdoor kun je in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen. Je hebt dan gedachten als:ย โ€œWaar heb ik dit aan verdiend?โ€ โ€œWaarom gaat het altijd mis bij mij?โ€ โ€œWaarom kunnen anderen niet โ€ฆโ€. Je hebt het gevoel dat alles je overkomt. Boosheid kan dan binnen in jou โ€˜smeulenโ€™, zonder opluchting of uiting te krijgen.

โ€ Je hebt niet altijd controle over wat er gebeurt, maar er is vaak wel een gedeelte waar je wel nog invloed kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld hoe je er mee omgaat en hoe je tegen iets aankijkt. Dat is je eigen stuk. Verantwoordelijkheid nemen voor dit stuk kan een uitdaging zijn. Soms kan het veiliger voelen je te richten op schuld en nare omstandigheden. Bijvoorbeeld door een diepere overtuiging: โ€œik kan het niet!โ€. Ook kan een gemis aan onvoorwaardelijke liefde, geborgenheid of troost in je kindertijd er voor zorgen dat je dit alsnog (onbewust) in de volwassenheid wilt krijgen van een ander. Je wilt dan dat anderen zorgen voor jouw eigen stuk. Als kind heb je deze onvoorwaardelijke liefde, geborgenheid en zorg nodig gehad van de buitenwereld, maar als volwassene is het mogelijk en helpend om dit jezelf te geven.

โ€ Wanneer je ๐“Œ๐’พ๐“๐‘” kiest in een sessie betekent dit ook dat je (tijdelijk) bent vergeten hoe krachtig je bent. Door je energetisch te verbinden met ๐“Œ๐’พ๐“๐‘” (her)ontdek je daarbij: โ€œwaar schaduw is, is ook lichtโ€. Je aandacht gaat dan naar positieve zaken. Het kan je ook helpen om positieve ervaringen voor je zelf te creรซren in jouw leven: โ€œWat je aandacht geeft, groeitโ€. ย 

20 dec 2021

Als je intuรฏtief de bloesem ๐’น๐‘’๐“ƒ kiest, dan geeft dit aan dat je schuldgevoelens of zelfverwijten mag gaan loslaten.

โ€ Als je leeft, dan is er onvermijdelijk ook schuld. Niemand die het leven aangaat, valt en opstaat, doet dit zonder zich soms schuldig te maken. Schuldgevoel kan helpend zijn, omdat het je verantwoordelijkheid laat nemen, bijvoorbeeld door sorry te zeggen of door iets te gaan herstellen.ย Schuldgevoel is belemmerend, wanneer het blijft hangen. De energie zit dan vast.

โ€ Schuldig voelen kan ook een beschermingsmechanisme zijn, meegenomen vanuit je kindertijd of naar aanleiding van een traumatische ervaring als volwassene.

โ€ Kinderen die overweldigd zijn door een nare situatie, geloven vaak dat zij de oorzaak zijn hiervan (zonder dat zij daadwerkelijk schuld hebben). Dit kan voorkomen bij een scheiding, een ziekte van een ouder, het overlijden van een persoon, geweld, of wanneer een kind aanvoelt dat zijn ouders ongelukkig zijn. Wanneer het kind zelf de schuld denkt te hebben, denkt het kind dus ook nog invloed te hebben op de situatie. Het kind denkt onbewust: het is mijn schuld, dus als ik maar lief/perfect genoeg ben, dan wordt het misschien beter. Het schuldgevoel dekt dan het diepe gevoel van machteloosheid en verdriet af.

โ€ Eenzelfde mechanisme kan plaatsvinden bij een traumatische ervaring als volwassene. Onbewust gaat iemand zich schuldig voelen (zonder daadwerkelijk schuld te hebben) over wat hem/haar is overkomen. Schuld geeft dan onbewust een gevoel van controle bij een diep ervaren machteloosheid en verdriet.

โ€ ๐’Ÿ๐‘’๐“ƒ helpt je om alleen de schuld te dragen die ook echt van jou is.

โ€ Bij schuld die wel echt van jou is, helpt ๐’น๐‘’๐“ƒ je accepteren dat je, je ergens schuldig aan hebt gemaakt in plaats van jezelf te blijven pijnigen/straffen. De energetische eigenschappen van ๐’น๐‘’๐“ƒ staan dan ook voor vergeving. Je mag beseffen dat je uit veel meer bestaat dan enkel het gegeven dat je ergens schuldig aan bent. Elk moment is een nieuw moment waarin je opnieuw mag kiezen.

18 dec 2021

De bloesemremedies die het meest passen bij de naderende feestdagen zijn uiteraard ๐’ฝ๐“Š๐“๐“ˆ๐“‰ en den. Beiden zag ik gisteren tijdens een wandeling in het bos met een lekkere warme cafรฉ latte. (Over de bloesem Den binnenkort meer!) Als ik ๐’ฝ๐“Š๐“๐“ˆ๐“‰ zie met zijn felrode bessen, doet dit mij al snel denken aan kerstdecoraties en aan die chocolaatjes in de vorm van hulstbladeren.

โ€ De bloesemremedie ๐’ฝ๐“Š๐“๐“ˆ๐“‰ wordt gekozen in een sessie, wanneer er sprake is van (onbewuste) jaloezie.

โ€ Jaloezie heeft vaak te maken met een gebrek aan een liefdevolle blik naar jezelf. Je denkt dat hetgeen wat de ander heeft iets is wat jij nodig hebt om โ€˜waardevolโ€™ te zijn. Jaloezie helpt je om te weten, waarin je meer liefdevol naar jezelf mag zijn. Je bent waardevol, mooi en prachtig, ook wanneer jij niรฉt datgene hebt wat de ander wรฉl heeft.

โ€ Jaloezie kan daarnaast een reactie zijn op een verlangen wat je zelf hebt en bij de ander verwezenlijkt ziet. Hierbij kan jaloezie brandstof zijn om datgene te creรซren voor jezelf wat de ander heeft. Afgunst maakt dan plaats voor geรฏnspireerd zijn door de ander.

โ€ Soms is jaloezie een vervormde uiting van verdriet wat in jou zit. Je rouwt dan om iets wat je niet meer hebt (bijv. een gezond lichaam, een relatie, een persoon in je leven). Of je rouwt om iets wat je nooit hebt gehad. Jouw diepe verlangen kan dan niet verwerkelijkt worden. Wanneer je geconfronteerd wordt met een ander die dat wel heeft, kan dit verdriet aangeraakt worden en naar buiten komen als jaloezie. Jaloezie kun je dan zien als een teken dat je jezelf ruimte mag geven voor je verwerkingsproces.

โ€ ๐ป๐“Š๐“๐“ˆ๐“‰ helpt je om liefde te ervaren in plaats van jaloezie. Wanneer je kiest om je te verbinden met de energetische eigenschappen van ๐’ฝ๐“Š๐“๐“ˆ๐“‰, kies je voor liefde voor jezelf en voor anderen.

29 okt 2021

๐’ข๐’ถ๐“ˆ๐“…๐‘’๐“๐’น๐‘œ๐‘œ๐“‡๐“ƒ

โ€œ๐˜๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜จ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅโ€

Afgelopen weekend ben ik samen met mijn vriend naar de Utrechtse Heuvelrug geweest. Vanuit de pyramide van Austerlitz zag ik twee ๐‘”๐’ถ๐“ˆ๐“…๐‘’๐“๐’น๐‘œ๐‘œ๐“‡๐“ƒ struiken. De ๐‘”๐’ถ๐“ˆ๐“…๐‘’๐“๐’น๐‘œ๐‘œ๐“‡๐“ƒ bloeide met zijn gele kleur tussen de rest van het uitgebloeide veld.

Moeilijke omstandigheden die lang duren, kunnen zorgen dat je innerlijk moe raakt en hoop verliest. Je raakt dan steeds meer verwijderd van je innerlijke kracht. Dit wordt veroorzaakt of versterkt door een gevoel van: โ€˜het heeft toch geen zinโ€™.
De energetische eigenschappen van de bachbloesem ๐‘”๐’ถ๐“ˆ๐“…๐‘’๐“๐’น๐‘œ๐‘œ๐“‡๐“ƒ, helpen je weer contact te maken met โ€˜hoopโ€™: de overtuiging dat alles uiteindelijk goed zal komen. Het helpt je de keuze te maken om weer in verbinding te zijn met jouw kracht om de moeilijke situatie aan te kunnen.

22 okt 2021


๐’ฆ๐’ถ๐“‚๐“…๐‘’๐“‡๐’ป๐‘œ๐‘’๐“๐’พ๐‘’

Deze mooie ๐“€๐’ถ๐“‚๐“…๐‘’๐“‡๐’ป๐‘œ๐‘’๐“๐’พ๐‘’ heb ik gekocht voor ons dakterras een aantal weken geleden, toen mijn vriend en ik gingen samenwonen. Net als bij heel veel andere veranderingen gaat samenwonen samen met โ€˜afscheid nemenโ€™ van een eerdere versie van jezelf en een bepaalde situatie die vertrouwd voelt. Ondanks dat het samenwonen als een fijne stap voelde, vond ik het tegelijkertijd spannend om mijn โ€˜oude vertrouwde leventjeโ€™ van op mezelf wonen in Nijmegen los te laten.

In een ideale situatie volgt na โ€˜afscheid van wat wasโ€™ een proces van vertrouwen krijgen in โ€˜het nieuweโ€™. De nieuwe situatie voelt ok, goed of beter en voelt steeds meer vertrouwd.

Soms blijven we na een verandering (onbewust) met onze focus op het verleden. We denken met heimwee terug aan hoe het eerder was. Of we hebben spijt van gemiste kansen. Er kan ook een weemoedig verlangen spelen om het allemaal nog eens over te doen. We hebben daardoor minder oog voor al het goede in het nieuwe heden.

De energetische eigenschappen van de bachbloesem ๐“€๐’ถ๐“‚๐“…๐‘’๐“‡๐’ป๐‘œ๐‘’๐“๐’พ๐‘’ helpen je om je weer op het heden te richten en vertrouwen te hebben in een nieuwe situatie. Het oude is dan een waardevolle herinnering, die het zien van al het mooie in het heden niet in de weg zit.

10 okt 2021

โ„‹๐‘’๐“‡๐’พ๐“€

Afgelopen vrijdag besloot ik naar Hoek van Holland te rijden voor een dagje strand. Blote voeten in het koude water. Het krachtige geluid van neerslaande golven. Frisse wind. Warmte van de zon. Ontspanning. Precies wat ik nodig had om even wat zwaarte van me af te schudden.

Op de terugweg, een aantal meters van het strand en de duinen, zag ik deze gele ๐’ฝ๐‘’๐“‡๐’พ๐“€, ook wel mustard genoemd. โ„‹๐‘’๐“‡๐’พ๐“€ staat voor innerlijke opgewektheid en evenwichtigheid. โ„‹๐‘’๐“‡๐’พ๐“€ wordt tijdens een sessie intuรฏtief gekozen wanneer er sprake is van een sombere stemming zonder duidelijke aanleiding. Wanneer neerslachtigheid ineens als een donkere wolk om je heen hangt, helpt ๐’ฝ๐‘’๐“‡๐’พ๐“€ jou om dit te doorvoelen en te dragen zonder dat het je naar beneden haalt. Het helpt je om de lucht te klaren en je lichter te voelen in jezelf.

1 okt 2021

โ„›๐‘’๐“Š๐“๐‘’๐“ƒ๐’ท๐’ถ๐“๐“ˆ๐‘’๐“‚๐’พ๐‘’๐“ƒ

Deze mooie bloesem bloeit naast het pad dat leidt naar de Millinger Theetuin, waar ik afgelopen weekend ben geweest en van de fijne, rustige omgeving kon genieten.

Snel kunnen denken en handelen is een mooie kwaliteit. Soms ligt de nadruk zo sterk op โ€˜tempo makenโ€™, dat dit ten koste gaat van rust in onszelf en onze verbinding met anderen. We raken eerder geรฏrriteerd en ongeduldig. Dit heeft dan innerlijke onrust en spanningen als gevolg.

De energetische eigenschappen van de bachbloesem ๐“‡๐‘’๐“Š๐“๐‘’๐“ƒ๐’ท๐’ถ๐“๐“ˆ๐‘’๐“‚๐’พ๐‘’๐“ƒ ondersteunen zachtheid en geduld. Wanneer jij op een snel tempo denkt en handelt, kan ๐“‡๐‘’๐“Š๐“๐‘’๐“ƒ๐’ท๐’ถ๐“๐“ˆ๐‘’๐“‚๐’พ๐‘’๐“ƒ helpen om tegelijkertijd anderen en jezelf met geduld en warmte te blijven benaderen.


25 sept 2021

โ„ฌ๐‘œ๐“ˆ๐“‡๐’ถ๐“ƒ๐“€

Vandaag ging ik met mijn vriend naar het mooie Millingen. Na de oversteek van de Rijn met het kleine pontje, waren er langs de rivier vele struiken met ๐’ท๐‘œ๐“ˆ๐“‡๐’ถ๐“ƒ๐“€ te bewonderen. โ„ฌ๐‘œ๐“ˆ๐“‡๐’ถ๐“ƒ๐“€ is รฉรฉn van de 38 bloesemremedies van Bach.

Soms voelt het veilig om je terug te trekken in je innerlijke wereld van dagdromen, fantasie en gedachtes over mooie grote idealen. Wanneer deze innerlijke wereld veel op de voorgrond staat, kan dit ten koste gaan van het contact met โ€˜de buitenwereldโ€™. Je bent er eigenlijk niet helemaal.

De energetische eigenschappen van ๐’ท๐‘œ๐“ˆ๐“‡๐’ถ๐“ƒ๐“€ helpen je om te kiezen weer volledig deel te nemen aan het โ€˜hier en nuโ€™. Dit zorgt voor balans tussen je innerlijke en uiterlijke wereld, waardoor je dromen, creatieve ideeรซn en idealen omgezet kunnen worden naar de werkelijkheid.

ย 

18 sept 2021

Vandaag viel mijn oog op deze bijzondere bloesem, toen ik onderweg was naar het centrum van Arnhem om op het terras te genieten van het lekkere weer.

De bachbloesem โ„๐’ฟ๐“๐‘’๐“‡๐’ฝ๐’ถ๐“‡๐’น wordt vaak intuรฏtief gekozen als iemand uitgeput is na een periode van overenthousiasme, overijverigheid en intense inzet.

De energetische eigenschappen van โ„๐’ฟ๐“๐‘’๐“‡๐’ฝ๐’ถ๐“‡๐’น ondersteunen je om jezelf toe te staan je weer te ontspannen. Deze ontspanning helpt je om op een gedoseerde en effectieve manier je kracht in te zetten voor hetgeen wat jij belangrijk vindt en waar je voor staat.

ย 

ย 

10 sept 2021

๐’ž๐’พ๐’ธ๐’ฝ๐‘œ๐“‡๐‘’๐’พ

Al wandelend in de Gendtse polder zag ik deze mooi gekleurde bloesem.

Het thema van ๐’ž๐’พ๐’ธ๐’ฝ๐‘œ๐“‡๐‘’๐’พ is moederlijkheid en onzelfzuchtige liefde. Wanneer je deze bloesem intuรฏtief kiest tijdens een sessie, dan geeft dit aan dat er een groot vermogen tot diep liefhebben in jou zit, wat op dit moment meer naar de voorgrond wilt komen.

Door de energetische eigenschappen van de Bachbloesem ๐’ž๐’พ๐’ธ๐’ฝ๐‘œ๐“‡๐‘’๐’พ kun je er voor kiezen om je (weer) te verbinden met een diepere warmere vorm van liefde die in je zit, waardoor je het niet meer hoeft te โ€˜krijgenโ€™. Je kunt je meer in warmte en hartelijkheid verbinden met anderen en kunt je meer geborgen in jezelf voelen.